ĐỀ THI HỌC KỲ 1 TIẾNG ANH 8 THEO CHƯƠNG TRÌNH MỚI – Đề 2

ĐỀ THI HỌC KỲ 1 TIẾNG ANH 8 THEO CHƯƠNG TRÌNH MỚI

 

ĐỀ SỐ 2: THAM KHẢO THI HỌC KỲ 1 TIẾNG ANH 8 THEO CHƯƠNG TRÌNH MỚI

NĂM HỌC: 2018-2019

Thời gian làm bài: 45 Phút

(CÓ BÀI GIẢI CHI TIẾT)

 

A. Listening
I. Listen and fill 1 word in each blank
Question 1. The garden is _____________ beautifully.
Question 2. I enjoy picking _____________ in the woods.
Question 3. The sky looks so clear and blue in the _____________.
Question 4. After the survey, we have to _____________ our findings to the class.
Question 5. _____________ the mouse twice to open this file.
II. Listen and decide if the following statements are True (T) or False (F)
Question 6. We children hate running around the fields.
Question 7. The nomadic have a very easy life.
Question 8. The hills are colorful in spring when the wild flowers bloom.
Question 9. Everybody has to work hard for world peace.
Question 10. Riding a bicycle is one of the skills every nomadic child in Mongolia has to learn.
B. Grammar
III. Fill in the blanks with the words in the box.

vast     peaceful     nomadic     inconvenient     hospitable     quiet     safe     slow

Question 11. I love the people in my village. They are so friendly and_____________
Question 12. I sometimes lie and watch the _____________ movement of the clouds.
Question 13. Some people in the mountains of north Viet Nam used to have a _____________ life.
Question 14. Don’t worry. It’s _____________ to travel here, even at night.
Question 15. It’s so _____________ to send a letter from my village. The nearest post office is miles away.
Question 16. Would you please be_____________? There is an exam going on.
Question 17. I love the _____________ sky on starry nights. It looks fantastic.
Question 18. The Tasadays are a_____________tribe. They never fight and never hit their children.


IV. Choose the correct answer.
Question 19. Does she fancy_____________a book to younger children?

A. reads                      B. reading                   C. to read                    D. read
Question 20. My 6-year old brother really enjoys ___________ in the rain, which is sometimes dangerous.

A. play                         B. played                    C. playing                    D. plays
Question 21. Have you ever been in such a situation _____________?

A. before                    B. yet                           C. already                   D. lately
Question 22. I know she has worked much_____________ this semester than she did last semester.

A. more hardly           B. hardlier                  C. more harder          D. harder
Question 23. They love _____________ with their friends.

A. eat out                    B. ate out                    C. having eaten          D. to eat out
Question 24. This is one of the most ridiculous things that I_____________ in my life.

A. heard                      B. have heard             C. hear                        D. will hear
V. Open the brackets
Question 25. I love (listen) _______ to music with good earphones.
Question 26. My brother likes ( cook) _______ , but he detests (do) _______ the washing.

Question 27. She prefers( communicate) _______ with real people to ( meet) _______ someone virtual on the Internet.

Question 28. I need ( solve) _______ this problem with the customers at once.
VI. Read and answer the following questions.

Yoga originates in India and it is good for both your body and mind. Anyone can do Yoga- women or men, adults or children. Special children’s classes are devised to help them cope with pressures they feel from school work. By learning how to co-ordinate breathing and movement, yoga helps them to develop body awareness, self-control and flexibility. Taking up yoga also helps them to focus and become better with daily routines. An ideal time to do yoga is before breakfast.

Question 29. Where does yoga come from?
=> ________________________________________________ .
Question 30. Who can do yoga?
=> ________________________________________________ .
Question 31. Why should children do yoga too?
=> ________________________________________________ .
Question 32. What is the best time for yoga?
=> ________________________________________________ .
Question 33. Does yoga help children concentrate on their work?
=> ________________________________________________ .
VII. Rewrite the sentences without changing the meanings.
Question 34. The Eagle team performed more successfully than the Lion team.
=> The Lion team didn’t_______________________________ .
Question 35. In the countryside, the children play more freely than in the city.
=> In the city, children ________________________________ .
Question 36. Our gers are now better equipped than in the past .
=> In the past, our gers weren’t _________________________ .
Question 37. A sports car goes faster than an ordinary car.
=> An ordinary car goes ______________________________ .

VIII. Complete the following sentences.
Question 38. The/ paddy /field/ /mountain/ usually/ not/ as /large/ those/ in/low /lands.
=> ________________________________________________ .
Question 39. The/ path/ through/ Dead Valley/ most/dangerous/in/ my/ country.
=> ________________________________________________ .
Question 40. A city /more /interesting/ activities/ the countryside.
=> ________________________________________________ .

———-THE END———–


 

HƯỚNG DẪN GIẢI CHI TIẾT

 

Question 1. blossoming
Question 4. report
Question 7. F
Question 10. F
Question 13. slow
Question 16. quiet
Question 19. B
Question 22. D

Question 2. blackberries
Question 5. Click
Question 8. T
Question 11. hospitable
Question 14. safe
Question 17. vast
Question 20. C
Question 23. D

Question 3. countryside
Question 6. F
Question 9. T
Question 12. peaceful
Question 15. inconvenient
Question 18. nomadic
Question 21. B
Question 24. B

 

Question 25. listening
Question 26. cooking – doing
Question 27. communicating-meeting
Question 28. to solve
Question 29. Yoga comes from India
Question 30. Anyone can do yoga – women or men, adults or children.
Question 31. Because yoga helps them cope with pressures they feel from school work.
Question 32. The best time for yoga is before breakfast.
Question 33. Yes, it does.
Question 34. The Lion team didn’t perform as successfully as the Eagle team did.
Question 35. In the city, the children play less freely than in the countryside.
Question 36. In the past, our gers weren’t equipped as well as now.
Question 37. An ordinary car goes more slowly than a sports car.
Question 38. The paddy fields in the mountains are usually not as large as those in the lowlands.
Question 39. The path through Dead Valley is the most dangerous in my country.
Question 40. A city has more interesting activities than the countryside.

Question 1. blossoming
Kiến thức: nghe và điền từ
Giải thích:
blossom (v): ra hoa, trổ hoa
Tạm dịch: Khu vườn đang ra hoa rất đẹp.
Đáp án: blossoming
Question 2. blackberries
Kiến thức: nghe và điền từ
Giải thích:

blackberry (n): mâm xôi
Tạm dịch: Tôi thích hái những quả mâm xôi ở trong rừng.
Đáp án: blackberries
Question 3. countryside
Kiến thức: nghe và điền từ
Giải thích:
in the countryside: ở vùng nông thôn
Tạm dịch: Bầu trời thật trong xanh ở vùng nông thôn.
Đáp án: countryside
Question 4. report
Kiến thức: nghe và điền từ
Giải thích:
report (v): báo cáo
Tạm dịch: Sau bài khảo sát, chúng ta phải báo cáo tìm hiểu của chúng ta với cả lớp.
Đáp án: report
Question 5. Click
Kiến thức: nghe và điền từ
Giải thích:
click (v): nhấn
Tạm dịch: Nhấn chuột 2 lần để mở tệp này ra.
Đáp án: click
Question 6. F
Kiến thức: nghe và chọn đúng sai
Giải thích:
hate => love
Tạm dịch: Trẻ con chúng tôi thích chạy quanh những cánh đồng.
Đáp án: F
Question 7. F
Kiến thức: nghe và chọn đúng sai
Giải thích:
easy => difficult

Tạm dịch: Dân du mục có cuộc sống rất khó khăn.
Đáp án: F
Question 8. T
Kiến thức: nghe và chọn đúng sai
Tạm dịch: Những ngọn đồi đầy màu sắc vào mùa xuân khi những bông hoa dại nở.
Đáp án: T
Question 9. T
Kiến thức: nghe và chọn đúng sai
Tạm dịch: Mọi người phải làm việc chăm vì hoà bình thế giới.
Đáp án: T
Question 10. F
Kiến thức: nghe và chọn đúng sai
Giải thích:
bicycle => horse
Tạm dịch: Cưỡi ngựa là một trong những kĩ năng mà mỗi đứa trẻ du mục ở Mongolia phải học.
Đáp án: F
Question 11. hospitable
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
hospitable (adj): hiếu khách
Tạm dịch: Tôi yêu con người ở làng của tôi. Họ rất thân thiện và hiếu khách.
Đáp án: hospitable
Question 12. peaceful
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
peaceful: yên bình
Tạm dịch: Tôi thỉnh thoảng nằm xuống và ngắm chuyển động yên bình của những đám mây.
Đáp án: peaceful
Question 13. slow
Kiến thức: từ vựng

Giải thích:
slow (adj): chậm
Tạm dịch: Vài người ở vùng núi phía bắc Việt Nam từng có một cuộc sống chậm chạp.
Đáp án: slow
Question 14. safe
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
safe (adj): an toàn
Tạm dịch: Đừng lo. Đi lại ở đây rất an toàn, kể cả vào buổi tối.
Đáp án: safe
Question 15. incovenient
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
inconvenient (adj): bất tiện
Tạm dịch: Thật bất tiện để gửi thư từ làng của tôi. Bưu điện gần nhất cũng cách xa hàng dặm.
Đáp án: incovenient
Question 16. quiet
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
quiet (adj): yên lặng
Tạm dịch: Bạn làm ơn yên lặng được không? Sắp có một bài kiểm tra rồi.
Đáp án: quiet
Question 17. vast
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
vast (adj): rộng lớn, mênh mông, bao la
Tạm dịch: Tôi yêu bầu trời bao la vào những đêm nhiều sao. Nó trông thật tuyệt.
Đáp án: vast
Question 18. nomadic
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:

nomadic : du mục (nay đây mai đó)

Tạm dịch: Tasadays là một bộ tộc du mục. Họ không bao giờ đánh nhau và không bao giờ đánh con của mình.

Đáp án: nomadic
Question 19. B
Kiến thức: cấu trúc với “fancy”
Giải thích:
fancy sth/ doing sth: muốn cái gì/làm gì
Tạm dịch: Cô ấy có muốn đọc sách cho những đứa trẻ nhỏ hơn không?
Đáp án: B
Question 20. C
Kiến thức: cấu trúc với “enjoy”
Giải thích:
enjoy doing sth: thích làm gì
Tạm dịch: Đứa em trai 6 tuổi của tôi thích chơi dưới mưa, điều mà thỉnh thoảng nguy hiểm.
Đáp án: C
Question 21. B
Kiến thức: từ vựng
Giải thích:
A. before: trước đó

B. yet: còn, hãy còn, còn nữa
C. already: rồi, đã rồi

D. lately: mới gần đây
Tạm dịch: Bạn đã bao giờ ở trong một tình huống như này trước đó chưa?
Đáp án: B
Question 22. D
Kiến thức: so sánh hơn
Giải thích:
Trong so sánh hơn:
– Đối với tính từ ngắn: adj-er
– Đối với tính từ dài: more + adj
Tạm dịch: Tôi biết cô ấy đã học chăm hơn nhiều ở học kì này hơn học kì trước.
Đáp án: D

Question 23. D
Kiến thức: cấu trúc với “love”
Giải thích:
love to do sth: thích làm gì đó
Tạm dịch: Học thích ra ngoài ăn với bạn bè của họ.
Đáp án: D
Question 24. B
Kiến thức: thì hiện tại hoàn thành
Giải thích:

Thì hiện tại hoàn thành diễn tả hành động đã hoàn thành cho tới thời điểm hiện tại mà không đề cập tới nó
xảy ra khi nào.

Cấu trúc: S + have/has + P2
Tạm dịch: Đây là một trong những điều kì cục nhất mà tôi được nghe trong cuộc đời.
Đáp án: B
Question 25. listening
Kiến thức: cấu trúc với “love”
Giải thích:
love doing sth: thích làm gì (nói về sở thích)
Tạm dịch: Tôi thích nghe nhạc với tai nghe tốt.
Đáp án: listening
Question 26. cooking – doing
Kiến thức: cấu trúc đi với “like” và “detest”
Giải thích:
like doing sth: thích làm gì
detest doing sth: rất ghét làm gì
Tạm dịch: Anh trai tôi thích nấu nướng nhưng anh ấy rất ghét rửa bát.
Đáp án: cooking – doing
Question 27. communicating – meeting
Kiến thức: cấu trúc với “prefer”
Giải thích:
Prefer doing sth to doing sth = prefer to do sth rather than (do) sth: thích làm gì hơn làm gì
Tạm dịch: Cô ấy thích giao tiếp với người thật hơn là gặp ai đó ảo ở trên mạng.

Đáp án: communicating – meeting
Question 28. to solve
Kiến thức: cấu trúc với “need”
Giải thích:
need to do sth: cần phải làm gì
need doing sth: cần được làm gì
Tạm dịch: Tôi cần phải giải quyết vấn đề này với khách hàng ngay lập tức.
Đáp án: to solve
Question 29. Yoga comes from India
Kiến thức: đọc hiểu
Giải thích:
Yoga tới từ đâu? => Yoga tới từ Ấn Độ
Dẫn chứng: Yoga originates in India
Đáp án: Yoga comes from India
Question 30. Anyone can do yoga – women or men, adults or children.
Kiến thức: đọc hiểu
Giải thích:
Ai có thể tập yoga? => Bất kì ai cũng có thể tập yoga – phụ nữ hay đàn ông, người lớn hay trẻ con.
Đáp án: Anyone can do yoga – women or men, adults or children.
Question 31. Because yoga helps them cope with pressures they feel from school work.
Kiến thức: đọc hiểu
Giải thích:

Tại sao trẻ con cũng nên tập yoga? => Vì yoga giúp chúng giải quyết những áp lực chúng cảm thấy ở trường
học.

Đáp án: Because yoga helps them cope with pressures they feel from school work.
Question 32. The best time for yoga is before breakfast.
Kiến thức: đọc hiểu
Giải thích:
Khi nào là thời gian tốt nhất cho yoga? => Thời gian tốt nhất dành cho yoga là trước bữa sáng.
Dẫn chứng: An ideal time to do yoga is before breakfast.
Đáp án: The best time for yoga is before breakfast.

Question 33. Yes, it does
Kiến thức: đọc hiểu
Giải thích:
Yoga có giúp trẻ con tập trung vào việc đang làm không? => Có
Dẫn chứng: Taking up yoga also helps them to focus and become better with daily routines.
Đáp án: Yes, it does
Dịch bài đọc:

Yoga có nguồn gốc từ Ấn Độ và nó tốt cho cả cơ thể và tâm trí của bạn. Bất cứ ai cũng có thể tập Yoga – phụ nữ hoặc nam giới, người lớn hoặc trẻ em. Các lớp học đặc biệt của trẻ em được đưa ra để giúp chúng đối phó với những áp lực mà chúng cảm thấy từ các công việc ở trường học. Bằng cách học cách phốihợp thở và chuyển động, yoga giúp chúng phát triển nhận thức về cơ thể, tự kiểm soát và linh hoạt. Việc tập yoga cũng giúp chúng tập trung và trở nên tốt hơn với các thói quen hàng ngày. Thời gian lý tưởng để tập yoga là trước bữa sáng.

Question 34. The Lion team didn’t perform as successfully as the Eagle team.
Kiến thức: cấu trúc so sánh bằng
Giải thích:
Cấu trúc:
(+) S + to be/ V + as + adj/ adv + as + (S + tobe/ V) + O
(-) S + to be/ V + not + as + adj/ adv + as + O
Tạm dịch: Đội Lion không thể hiện thành công bằng đội Eagle.
Đáp án: The Lion team didn’t perform as successfully as the Eagle team.
Question 35. In the city, the children play less freely than in the countryside.
Kiến thức: so sánh hơn
Giải thích:
– Cấu trúc:
Tính từ ngắn (Short Adj):S + V + adj/adv + er + than + N/pronoun
Tính từ dài (Long Adj): S + V + more + adj/adv + than + N/pronoun
– Một số tính từ so sánh đặc biệt cần nhớ:
Tính từ – So sánh hơn – So sánh nhất
· Good – Better – The best
· Bad – Worse – The worst
· Far – Farther/further – The farthest/ the furthest

· Much/ many – More – The most
· Little – Less – The least
· Old – Older/ elder – The oldest/ the eldest
Tạm dịch: Ở thành phố, trẻ con chơi ít tự do hơn là ở nông thôn.
Đáp án: In the city, the children play less freely than in the countryside.
Question 36. In the past, our gers weren’t equipped as well as now.
Kiến thức: so sánh bằng
Giải thích:
Cấu trúc:
(+) S + to be/ V + as + adj/ adv + as + (S + tobe/ V) + O
(-) S + to be/ V + not + as + adj/ adv + as + O
Tạm dịch: Trong quá khứ, nhà lều của chúng ta được trang bị đồ đạc kém hơn bây giờ.
Đáp án: In the past, our gers weren’t equipped as well as now.
Question 37. An ordinary car goes more slowly than a sports car.
Kiến thức: so sánh hơn
Giải thích:
– Cấu trúc:
Tính từ ngắn (Short Adj): S + V + adj/adv + er + than + N/pronoun
Tính từ dài (Long Adj): S + V + more + adj/adv + than + N/pronoun
Tạm dịch: Một chiếc xe bình thường đi chậm hơn một chiếc xe thể thao.
Đáp án: An ordinary car goes more slowly than a sports car.
Question 38. The paddy fields in the mountains are usually not as large as those in the lowlands.
Kiến thức: so sánh bằng
Giải thích:
Cấu trúc:
(+) S + to be/ V + as + adj/ adv + as + (S + tobe/ V) + O
(-) S + to be/ V + not + as + adj/ adv + as + O
Tạm dịch: Những cánh đồng lúa ở vùng núi thường không lớn bằng những cánh đồng ở vùng đồng bằng.
Đáp án: The paddy fields in the mountains are usually not as large as those in the lowlands.
Question 39. The path through Dead Valley is the most dangerous in my country.
Kiến thức: so sánh nhất
Giải thích:

Cấu trúc so sánh hơn nhất:
Với tính từ ngắn: S + V + the + adj-est + N/pronoun
Với tính từ dài: S + V + the most + adj + N/pronoun.
Tạm dịch: Con đường xuyên qua Thung Lũng Chết là nguy hiểm nhất ở đất nước của tôi.
Đáp án: The path through Dead Valley is the most dangerous in my country.
Question 40. A city has more interesting activities than the countryside.
Kiến thức: so sánh hơn
Giải thích:
– Cấu trúc:
Tính từ ngắn (Short Adj): S + V + adj/adv + er + than + N/pronoun
Tính từ dài (Long Adj): S + V + more + adj/adv + than + N/pronoun
Tạm dịch: Một thành phố có nhiều hoạt động thú vị hơn ở nông thôn.
Đáp án: A city has more interesting activities than the countryside.

 

 

Reply